İngiliz makine mühendisleri tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, Dünyada üretilen gıdanın %30 ila %50 si arasında bir kısmının çöpe gittiği tahmin ediliyor.
Araştırmayı yapan bilim adamları besinlerin, depolanma sorunları, son kullanım tarihlerinin kısa oluşu bilinçsiz tüketim gibi nedenlerle çok ciddi boyutlarda heba olduğunu belirtiyorlar. Araştırmaya göre ABD ve Avrupa Ülkelerinde yiyeceklerin yaklaşık yarısının çöpe gittiğini belirtiliyor.
Bu yüzyılın sonuna kadar dünya nüfusunun 3 milyar kişi daha artacağı tahmin edildiğine göre gerekli önlemler alınmazsa açlık çeken insanların ve ülkelerde ciddi artışlar olabilir. Bugün 200 milyonu çocuk olmak üzere 840 milyon insan yeterli gıda bulamamaktadır. Bununla beraber 2 milyar insan yoksulluk sınırının altında yaşamakta, 1,2 milyar insan temiz su sıkıntısı çekmektedir. Dünya küresel açlık raporuna göre her saatte 300 çocuk, yılda yaklaşık 2 milyon çocuk açlıktan ölüyor…
Araştırma bazı daha vahim sonuçları da ortaya çıkarmakta, örneğin İngiltere’de üretilen sebzenin %30 u sırf görünümü beğenilmediğinden hasat edilmediğini belirtiyorlar. Hatta aynı durumu dünya çapında değerlendiren bilim adamları 4 milyar ton gıdanın, yaklaşık 2 milyar tona yakın kısmının toprakta kaldığını kaydediyor. Bir başka BM raporuna göre mevcut nüfus artışı ve tüketim alışkanlıkları sürdüğü takdirde 2030’a gelindiğinde geçinebilmemiz için iki Dünya’ya ihtiyacımız olacak.
Enstitü’nün enerji ve çevreden sorumlu başkanı Dr. Tim Fox, ”Büyüyen nüfusun ve dünyadaki aç insanların doyurulmasına yarayacakken atılan gıda ürünleri toprağın, suyun ve enerjinin müsrifçe harcanması anlamına geliyor.” diye ekliyor.
Yapılan araştırmalara göre her yıl 550 milyar metreküp su yok yere israf edilen tarım ürünleri için gereksiz yere harcanıyor.
Dr. Fox, gıda israfının engellenmesinde mühendislerin kilit rol oynayabileceğini söyleyerek, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, saklanması ve nakliyatını geliştirmek gerektiğini vurguluyor.
Şunu belirtmeden geçmeyelim. Esasen üretilen gıdalar israf edilmeden kullanılırsa bugün ki dünya nüfusundan daha fazlasını beslemeye yetecek düzeydedir.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2015 yılına kadar dünyada açlık çeken kişi sayısını yarı yarıya azaltarak bugünkü 840 milyondan 420 milyona indirmek için, 24 milyar dolara ihtiyaç olduğunu bildirmiştir. Bu rakam her yıl silahlanmaya harcanan yüzlerce milyar doların yanında “devede kulak” mesabesindedir.
Geleceğinin düşünen ülkelerin gereksiz üretim ve israftan kaçınmaları şart. Bu bakımdan halkın her kademesinde eğitime önem verilmesi gerekiyor.
Kaynaklar:
http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/01/130109_food_waste.shtml
http://www.atb.gov.tr/pages.aspx?pageId=1403c660-220c-4b44-a902-656d16cee3ae
http://www.cnnturk.com/2012/dunya/02/16/saatte.300.cocuk.acliktan.oluyor/649368.0/index.html
Yorumlar