Şangay’ daki öğrenciler 2010 yılında PISA sınavlarında matematik testlerinde 1. olduklarında bütün dikkatleri üzerlerine çekmeye başlamışlardı.
Nitekim İngiltere, Şangay’ daki matematik ders kitaplarını kendi okullarında kullanmanın çalışmalarını yaptı bile. 2018 yılının Ocak ayından itibaren İngiltere’deki öğretmenlerin kullanımına sunulan “Gerçek Şangay Matematiği” kitapları hazırlandı.
“Bunca zaman Asyalılar, Batı eğitim sisteminden bir şeyler öğreniyordu,” diyor Kansas Üniversitesi eğitim profesörü Yong Zhao. “Birden tam tersi oldu.”
İngiltere, devlet desteğiyle bazı sınıfları Doğu görünümlü bir hale getirme planıyla öne çıkan ilk ülke oldu. Hükumet tarafından finanse edilen 54 milyon dolarlık bir girişim kapsamında İngiltere’deki ilkokulların yarısından fazlası, Şangay ve Singapur gibi en yüksek performans gösteren ülkelerde kullanılan bir öğretim yöntemini uygulayacak.
Şangay da matematik öğretiminde tam öğrenme modeli kullanılıyor.
Bu modele göre
“Uygun ortam ve öğrenme koşulları sağlandığında hemen hemen herkesin bir şeyi öğrenebileceği varsayımına dayanır. Tam Öğrenme Modeline göre öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır. Bir sınıftaki öğrencilerin başarılı olmaları, hazır bulunuşluklarına uygun öğretim almalarına ve ihtiyaçları olan zamanın verilmesine bağlıdır.
Konuların küçük birimlere ayrılarak aşamalı öğretimi yapılır. Bir aşama öğrenilmeden, başarılmadan diğerine geçilmez. Eksiklerle ilgili ek öğretim yapılır ve öğrenme tamamlanır.”
Bu açıdan bakıldığında sadece kitapları yada müfredatı kopyalamak başarıyı getirir mi bilinmez. Zira İngiltere’ deki kimi eğitim uzmanları Şangay eğitim metodunun İngilizler için uygun olmadığını da ifade etmektedirler.
Yazının alıntılandığı kaynaklar:
http://www.egitimpedia.com/ingiltere-matematik-basarisini-artirmak-icin-cinin-ders-kitaplarini-kullanmaya-basliyor/#comment-13683
https://mobile.nytimes.com/2017/08/05/world/asia/china-textbooks-britain.html?referer=
Yorumlar