Bir plastik poşetin doğada çözünebilmesi için uzun yıllar geçmesi gerekiyor. Uzmanlar naylon poşetlerin sadece çöp ve kirlilik yaratmadığını, üretim sürecinde suyumuzu tükettiğini, doğal yaşam ortamlarına verdiği zararla, nesli tehlike altındaki türlerin varlığını tehlikeye soktuğunu söylüyorlar.
Doğada buldukları plastiği yiyecek sanan birçok hayvan bu yüzden ölüyor. Dünya Doğa Vakfı‘na (WWF) göre naylon poşetlerden ötürü her yıl 100,000‘ in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölüyor. Karada ise inekler, keçiler ve öteki hayvanlar yem ararken genellikle plastik parçalar yiyorlar. Bu nedenle hastalanabiliyor ve hatta ölüyorlar. Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler, sadece toprağa değil, içine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilir.
İngiltere’de 50 mağazada bez çanta uygulaması yapılarak naylon poşet talebinin bir yılda %70 oranında düşürülmesi sağlandı. Meksika’da, plastik poşet kullanımını yasak. İsrail, Ruanda, Kenya, Uganda ve Hindistan’da da plastik poşet kullanımı yasak. Hatta Hindistan plastik poşet kullanımının yasaklanması konusunda lider konumunda. Avustralya’nın 12 şehrinde de plastik poşet kullanımı yasak. İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda’da ise mağazalarda plastik poşetler ücretle satılıyor. Fransa 2009‘da plastik poşet kullanımını yasakladı. ABD‘nin New York kentinde de Şehir Konseyi 5 bin ve daha fazla metrekareden büyük ya da beşten fazla şubesi olan mağazalar için plastik torba geri dönüşüm kutusu yerleştirme zorunluluğu getirdi. Ayrıca tüm şehirde geri dönüşümü olmayan plastik poşet kullanımını yasakladı. Poşetlerin yanına, ‘Geri dönüşüm sistemine katılmak için bu torbayı geri getirin’ yazmak zorunlu kılındı. Naylon poşetler, San Francisco, Oakland ve Kaliforniya’da alışveriş merkezleri ve eczanelerde kullanılmıyor. Tayvan naylon poşetin yasaklanmasının yanı sıra plastik çatal-bıçak kullanımı da yasaklandı. İrlanda plastik poşet kullanımına vergi getirildi.
Bir araştırmaya göre bir naylon poşet ortalama 12 dakika kullanılıyor. Bu poşet Aynı doğada tamamen çözünebilmesi için ise en az 500 yıl, en çok 1000 yıl geçmesi gerekiyor. Naylon poşeti paralı yapan Çin her yıl 37 milyon varil petrol tasarrufu sağlıyor. Bir bez çantayı ya da fileyi ise ömür boyu kullanabilirsiniz.
Türkiye’de naylon poşet yerine bez torba ya da file kullananların sayısı her gün artıyor. Bu konuda kurulan bir çok site ve blog var. Bazıları;
http://pazarfilesi.blogspot.com/
https://www.yesilist.com/rakamlarla-naylon-poset/
Plastik poşet kullanırken tüm bunları düşünerek daha hassas olmaya ne dersiniz.
Konu ile alakalı olarak hazırladığımız videoyu izleyip paylaşabilirsiniz: https://youtu.be/FO2pRwyttTU
Kynklar:
https://www.netpakambalaj.com/tr/plastik-posetlerin-cevre-ve-dogaya-zararlari-h-33
Yorumlar