Su kıtlığı

Her yerinden dereler, çağlayanlar, ırmaklar akan güzelim ülkemiz gerçekten de su zengini mi?

Su fakiri: yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1 000 metre küp ten daha az
Su azlığı: yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 2 000  metre küp ten daha az
Su zengini: yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 000- 10 000  metre küpten daha fazla

Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için uluslar arası kriterlere göre ülkede kişi başına 8.000 ila 10.000 m3(metreküp) su gerekmektedir.

Peki bizim ülkemizde durum nedir?

Türkiye’de kişi başına 1430 m3 su rezervi bulunmaktadır. Bu rakamla su toplamında, Afrika’daki bir çok ülkeden hatta komşumuz Irak’tan bile daha geri durumdayız. Aslında son yıllarda, bir çok ilimizin çektiği su sıkıntısı bu durumu gün yüzüne çıkarmış durumdadır. İçme, kullanma ve tarımsal sulama amaçlı hizmetimize sunulan suyu, israf ederek kullanmamızın bedelini, şu günlerde çektiğimiz su sıkıntıları olarak görmekteyiz.

Devlet su işlerinin raporuna göre, eğer yeterli önlem alınmazsa 2030 yılında mevcut büyüme hızıyla, su kıtlığı çeken bir ülke durumuna gelebiliriz. Eğer bilinçli bir su tüketimi gerçekleştirmezsek, 2050-2100 yıllarında ciddi su sıkıntılarıyla baş etmek zorunda kalacağız.

Bu problemi aşmak için insanlarımızın su tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi gereklidir.
Bir kaç örnek vermek gerekirse;

Evlerde sebze meyveyi musluktan su akıtmak yerine bir kaba doldurduğunuz suyla yıkadığınızda yılda 18 ton su kurtarılabilir.

Diş fırçalarken yada traş olurken musluğu açık bırakmadığınız da yılda 12 ton su kurtarmış olursunuz.

Muslukların su kaçırmadığından emin olun ve gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.

Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinesi haftada bir kez bile az kullanılsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.

Balkon ve merdivenleri yıkamak yerine silerek, arabanızı hortum kullanarak değil, “kovaya” su doldurarak yıkayabilirsiniz.

Ayrıca bakınız: http://www.tenva.org/su-ayak-izi-raporu-aciklandi-turkiye-2030-yilinda-su-sikintisi-ceken-bir-ulke-olabilir/

Etiketler: