İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sanat ve matematik

Bu yazıyı paylaşabilirsin!

Orta Çağ İslam sanatı üzerine bir araştırma, desenlerde kullanılan geometrik motiflerin yüzyıllar sonra modern matematikte temelleri atılan geometrik kavramlara dayandığını ortaya koydu.

Sanat ve matematiğin buluşması
ABD’de çalışan araştırmacılar 15’inci yüzyıldan kalma desen örneklerinin kuazikristalin geometrinin matematik formüllerini kullandığını söylüyor.

Belki sanatçılar desenlerin dışa vurduğu matematik teorilerinin bilincinde değildi fakat sezgileriyle çok karmaşık geometri formüllerine ulaştıkları anlaşılıyor.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre İslam dünyası 12’inci yüzyılda sanat ve matematikte bir dönüm noktasından geçiyor.

Harvard Üniversitesi’nden Peter Lu, ”Hayret verici” diyor.

”Çinilerdeki desenler öylesine karmaşık matematik formülleri üzerine kurulu ki bunları ancak 20-30 yıl önce keşfettik”.

Peter Lu kuzeniyle birlikte Buhara’da
Özbekistan’ı ziyaret eden Peter Lu Buhara’da
İslam desenleri ve kuazikristalin geometri arasındaki bu yakınlık her ikisinin de sonsuza dek tekrarlanabilir bir düzeneğe yayılan çok köşeli simetrik şekiller içermesi.

Karmaşık İslam desenlerinde görülen çok köşeli yıldız motiflerinin pergel ve cetvel yardımıyla kurgulanan zigzaglı çizgileri temel aldığı düşünülüyor.

Peter Lu, ”Giderek karmaşıklaşan bir geometrinin evrimini desenlerde izleyebiliryorsunuz; önce çok basit motiflerle işe koyulmuşlar, ve giderek daha karmaşık bir hal almış” diyor.

Harvard’lı araştırmacının İslam sanatına ilgisi Özbekistan’ı gezerken gördüğü 16’ıncı yüzyıldan kalma çinilerdeki on köşeli motifleri daha yakından incelemesiyle başlıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu için fizik deneyleri tasarlayan Peter Lu, Türkmenistan’da bir uzay tesisini ziyareti sırasında bölgeyi gezme fırsatının olduğunu söylüyor.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/02/070223_islam-geometry.shtml

İlk yorumu siz yazın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir